Stejně jako většina věcí jsou i sluchátka rozdělena do mnoha kategorií, nejen podle kvalitativní a cenové úrovně, ale i podle svého určení. Za základní třídění je možno považovat rozdělení na sluchátka určená pro nošení venku a na modely vhodné pro domácí poslech.
 
Venkovní modely

jsou mnohdy koncipované jako vzdorující dešti, případně mrazu, jsou výrazně lehčí a v současné době jsou velmi často opatřena dálkovým ovladačem na kabelu, pro přijímání telefonních hovorů z připojeného mobilu. Nejde jen o drobné pecky do uší ale i o sluchátka s klasické konstrukce s mušlemi a mostem. Tvar i provedení sluchátek určených pro poslech v dopravních prostředcích, či na ulici však bývá kompaktní, úsporné ale v současné době i mnohdy výrazně esteticky pojaté. Sluchátka se, kromě své zvukové funkce, stávají módním doplňkem. Existují i drobné bezdrátové modely k přenosným přístrojům.

Domácí sluchátka
jsou zaměřena nejen na co nejkvalitnější zvuk, ale současně na maximální pohodlí při dlouhém poslechu. Mušle těchto sluchátek jsou mohutně polstrovány, přípojný kabel je většinou delší a masivnější, mnohdy kroucený pro snazší manipulaci. Můžete si vybrat uzavřený model sluchátek, který nejen izoluje vás od okolního hluku, ale chrání i okolí před vaší hlasitou hudbou.
Samostatnou kapitolou je využití bezdrátových sluchátek, domácí přehrávače tak můžete poslouchat na terase nebo i při zábavě na zahradě.

Jednotlivé možnosti poslechu na sluchátka budeme čas od času probírat na těchto stránkách. Pokud budete mít nějaký dotaz na k volbě či využití sluchátek, napište nám, nás sluchátka živí a víme o nich opravdu hodně.
 

 
 
 
Sennheiser Czech Republic & Slovakia Panter Youtube