Zvukař George Vlad (36) cestuje na nejodlehlejší místa na Zemi, aby nahrál přirozeně realistické zvuky přírody. Vždy má po boku nahrávací zařízení s několika mikrofony Sennheiser, na které je spolehnutí i v extrémní vlhkosti, horku a mrazu.

 George Vlad ze Surrey ve Velké Británii má mnoho zkušeností s nahráváním přirozených zvuků v přírodě. Jeho doménou jsou nejen vrcholky hor s mrazivými vichry, vlhké pralesy, pouště, ale i žhavá lůna sopek s bublajícím magmatem. „Zvláště za těchto podmínek se mi pracovalo těžko, kabely se mi téměř roztékaly a lepily," uvádí George Vlad. „Místní obyvatelé se mne ptali, proč to nahrávám? Nasadil jsem sluchátka Sennheiser HD 26 Pro některým z nich a byli ohromeni. Do té doby znali jen zcela jiný, okolím zkreslený hluk sopky, ale nikdy neslyšeli přímý zvuk bublání magmatu z kaldery. Jeden z nich se při prvním poslechu rozplakal, jak ho to dojalo", vysvětluje Vlad. Jeho osvědčenou výbavo jsou mikrofony Sennheiser, zejména špičková řada MKH. Pomocí MKH 8040MKH 30 například nahrával při teplotách -37°C  až po + 49°C. MKH 8020 si vedou výjimečně dobře i v extrémní vlhkosti, protože díky RF technologii je jejich zvuk nezávislý na teplotě a vlhkosti okolí.
Vladovy hodinové záznamy zvuků džungle jsou dostupné na internetu a nahrávky z jinak extrémních míst naší planety si lecencují a využívají hollywoodská studia, herní vývojářská studia a i produkční společnosti jako Netflix. Mezi další plány Vlada v roce 2022 patří velká expedice do Antarktidy, stejně jako cesta na Madagaskar, Sumatru nebo Papuu-Novou Guineu.

Poslechněte si zvuky pralesa


 

 
 
 
Sennheiser Czech Republic & Slovakia Panter Youtube